0 – 6 Hafta

  • Gündüz Uykuları : 8 – 9 Saat; 4 – 5 Kez
  • Gece Uykusu : 8 – 9 Saat; 2 – 3 Saatte bir uyanık
  • Uyanıklık Süresi : 40 – 60 Dk.
  • Toplam Uyku : 16 – 18 Saat

Yeni doğan bebeklerin, hızla büyümeleri için en temel ihtiyaçları beslenme ve uykudur. Gün içinde birçok defa beslenir ve uyurlar. Dolayısıyla bu dönemde, uykuda bir düzen oluşturmaya çalışmak neredeyse imkânsızdır. Günlük toplam uyku süresi 16-18 saat arasında değişkenlik gösterebilir. Bu dönemde bebeğinizin ne zaman, nerede ve ne kadar süre uyuyacağını kontrol edemezsiniz.

Bebeğinizin bu dönemde daha iyi uyumasını sağlamak adına neler yapabilirsiniz?

  • Gündüzleri uzun uyuyan, geceleri de sık uyanan bebekler, gece-gündüz karmaşası yaşıyor olabilir. Bu durumu değiştirmek için, bebeğinizi gündüzleri aydınlık, geceleri de sessiz ve karanlık ortamda uyutabilirsiniz. Ayrıca, örneğin gündüzleri bebeğinizin altını değiştirirken, onunla konuşup, şarkılar söyleyebilir; geceleri ise, sessiz olmaya ve ortamın karanlık olmasına özen gösterebilirsiniz.
  • Gündüz uykularının, tek seferde 2 saatten fazla sürmesi durumunda, bebeğinizi besleyebilmek için ona nazikçe dokunarak uyanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle, bebeğiniz hem ihtiyacı olan sıklıkta beslenmiş olur, hem de gündüzleri kısa, geceleri daha uzun uyumaya alışır.
  • Emzirirken ilk 5-10 dakikada gelen, bebeğinizin susuzluğunu giderici ön süt, oksitosin bakımından zengindir ve bebeğinizi rahatlatarak, uykuya dalmasını sağlar. Bebeğiniz bu sırada uyursa, ilk 10 dakikadan sonra gelmeye başlayan ve doyurucu olan son sütü alamayacak ve kısa süre sonra tekrar acıkarak uyanacaktır. Böyle bir durumda, bebeğinizin ellerini nazikçe ovarak, uyanıp emmeye devam etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz kucakta, emerken veya ana kucağında bile uyuya kalsa, onu yavaşça yatağına yatırarak, yatağında uyumaya alışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin rahat uyumasını sağlamak açısından, onu yan veya sırt üstü pozisyonlarda yatırabilirsiniz. Doğru olan, her uykusunda pozisyonunu değiştirmek olacaktır. Yatağının altına baş kısmını biraz yükseltecek bir şeyler koymak ve sert zeminde yatmasını sağlamak da önemlidir. Yastık, kalın battaniye vs. kullanımını 1 yaşına kadar önermiyoruz. Yatağında nefes almasını engelleyici hiçbir oyuncak, örtü veya aksesuar olmamalıdır.
  • Daha rahat ve uzun bir uyku için bebeğinizi ilk aylarda kundaklamanızı öneriyoruz. Kundaklama; bebeğinize anne karnındaki ortamı sağlayarak hem sıcaklık ve güven duygusu verecek, hem de istemsiz el-kol hareketleri ile kendisini uyandırmasını engelleyecektir. Doğru ve rahat kundaklama teknikleri için aşağıdaki linkteki videoyu izleyebilirsiniz.  http://www.babycenter.com/2_the-benefits-of-swaddling-your-baby_10347122.bc
  • Bebeğinize ilk aydan sonra emzik verebilirsiniz. Böylelikle, hem bebeğinizin emme isteğini karşılar, hem de rahatlamasını sağlarsınız. Bazı bebekler, emzik kullanmayı reddedebilir. Bu noktada onu zorlamamak gerekir. Ancak seveceği bir emziği bulmak adına farklı emzikleri denemenizi öneririz.
  • Bebeğinizin, dünyaya alışmaya çalıştığı bu dönemde, gece uyanmaları çok normaldir. Bu nedenle, gündüz bebeğiniz uyuduğunda, sizin de uyumanızı ya da en azından dinlenmenizi tavsiye ederiz.

Tanışalım…

Dandini Uyku Danışmanlığı; 0-5 yaş arası bebeklerinin/çocuklarının uyku sorunlarını çözmek isteyen ailelere danışmanlık hizmeti vermek üzere Selen Sufri ve Sedef Fenik tarafından kuruldu.

Bizi Tanıyın

Tüm Hakları Saklıdır. |