1 – 2 Yaş

  • Gündüz Uykuları : 2 – 3 Saat; 1 – 2 Kez
  • Gece Uykusu : 11 Saat
  • Uyanıklık Süresi : 4 – 6 Saat
  • Toplam Uyku : 13 – 14 Saat

Bebeklikten yavaş yavaş çocukluğa geçiş yapılan dönemdir. Bebeklerin birçoğunun artık bir yaşından sonra uykuları düzene girmiş olur. Ancak doğduğundan beri uyku düzensizlikleri olan, uykuya geçişi belli başlı uyku alışkanlıkları ile ilişkilendiren bebeklerin uykuları, bu dönemde yine düzene girmeyecektir. Bu sorunları çözebilmek için geç kalmadığınızı bilmenizi isteriz. Bebeğinize kendi kendine uyumayı öğreterek, hem bebeğinizin hem de ailenizin verimli uyumasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku sorunlarını bu dönemde de çözememeniz halinde, gelecek yıllarda da sorun yaşamanız muhtemeldir.

Bebeğinizin bu dönemdeki muhtemel uyku sorunları ve çözüm önerilerimiz:

  • Tek uykuya geçiş:

Bebekler genelde, 12-18. aylar arasında gündüz uykularını ikiden bire indirirler. Uykuya geçme süresi uzayabilir, gece uyanmaları ve sabah çok erken saatte kalkmalar olabilir, sabah veya öğleden sonra (genellikle öğleden sonra) uykularından birine direnebilir veya daha kısa uyumaya başlayabilir. Bu süreç oldukça zordur. İlk zamanlar öğle uykusu saatini yavaş yavaş ileriye atmanızı ve akşam uykusuna normalden daha erken yatırmanızı tavsiye ederiz.

  • Hastalıklar :

Bu dönemde bebeğiniz, artık yürüme ve konuşmayla birlikte sosyalleşmeye başlar. Farklı ortamlarda, farklı çocuklarla bir araya gelerek mikroplarla karşılaşması kaçınılmazdır. Ateşlenme, enfeksiyonlar ve ağrılar bebeklerin uykularını etkiler. Gece uyanıp sizi yanında isteyebilir. Bu durumda doktorunuzun tavsiyeleriyle birlikte bebeğinizin yanında olmalısınız. Normalde uykuları düzenli olan bebekler, hastalık sonrası eski düzenlerine geri dönerler. Uyku sorunları olan bebeklerin ise hastalık dönemleri daha da zorlu geçebilmektedir. Uyku eğitimiyle bebeğinizin uykularını düzene sokmak istiyorsanız, hasta olmadığı bir dönemi tercih etmelisiniz.

  • Zihinsel ve bedensel gelişim:

Bu dönemde bebekler, artık yürümeye, koşmaya, zıplamaya, olup bitenleri anlamaya ve hatta konuşmaya başlarlar. Hem zihinsel hem bedensel yönden meydana gelen bu gelişim süreci, uykuyu etkileyecektir. Gün içinde koşturup, zıplamalar sonucu daha çok enerji ihtiyacı doğacağından, geceleri acıkarak uyanmalar olabilir. Bebeğinize, gün içinde sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdalar vermenizi öneririz. Uyku saatleri öncesinde de daha sakin aktiviteler yaparak, uykuya daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • Rüya görme:

Çocuğunuz iki yaşına yaklaşırken rüya, kâbus görmeye başlayabilir. Gece bir anda ağlamalar olabilir. Bu durumda hemen müdahale etmeden önce bir müddet beklemenizi öneririz. O sırada odasına girerek müdahale etmeniz durumunda, uyanmasına ve daha çok ağlamasına sebep olabilirsiniz. Muhtemelen çok kısa bir süre içerisinde tekrar uykuya dalacaktır.

Tanışalım…

Dandini Uyku Danışmanlığı; 0-5 yaş arası bebeklerinin/çocuklarının uyku sorunlarını çözmek isteyen ailelere danışmanlık hizmeti vermek üzere Selen Sufri ve Sedef Fenik tarafından kuruldu.

Bizi Tanıyın

Tüm Hakları Saklıdır. |